Már 4 éve van velem ez a Galagonya. A kócos nevet kapta 2 évvel ezelőtt, mert rettenetesen kócosan nőtt. 2 éve életem első bemutatóján alakítottam meg először. Tavaly csak metszést kapott, mert a felújítás miatt nem tudtam több időt vele tölteni. Idén 2019 februárban újra porondra került. Az összes hibát kivettem belőle, és a törzsét is megmartam. Minden olyan rész marásra került, ami korhadás, elhalt rész, vagy valamikori rágó bnogár nyoma volt.

  2017 márciusban átültettem, akkor az összes nagyobb gyökeret vagy kivágtam, vagy a gyökérnyak miatt csak közelebb hoztam a törzshöz. Akkor visszakerült ugyanabba a tejesládába és egy jó nagy nehéz követ raktam a törzséhez, nehogy kiboruljon, vagy kiborítsák a macskák a ládából. Mivel a fa nem volt akkora mint a tejesláda, ezért súlycsökkentés miatt PET palackokat tettem a láda aljára, és úgy ültettem be a fát.

  Ő egy Som és az Oroszlán névre hallghat. Ezta nevet a yamadori alkalmával a Mester akasztotta rá, én pedig azóta így hívom, bízva abban, hogy előbb-utóbb hű lesz a nevéhez. 2016 januárjában került hozzám, egy igazán emlékezetes yamadori alkalmával. Azóta az első évben kiválogattam az ágakat, és egy alap marást csináltam rajta, ezzel eltünk a felénk lévő törzs, ami ott volt. Aztán építkezés, felújítás, és költözés volt porondon, így 1,5 év szinte kiesett számára. 2018 márciusban átültettem ebbe a szüreti kádba, és most már mozdítható egyedül is, ha összeszorítom a fogam. Idén (2019 február) végre sorra került, és egy alakítást kapott.

  Ezt a gyertyánt 3 éve yamadoriztam egy barátomnál. Ő járta az erdőt, és a nagy rengetegben rábukkant egy viszonylag nagy tisztásra, ahol vadrágta gyertyánok voltak. Mivel nem egyedül voltam a területre, és azért olyan sok nem volt belőle 2 darab maradt nekem. Az egyik ez a fa. Sokáig nem is tudtam mi lesz vele, mert a majdnem 90 fokos hajlás nem illik oda, és nagyon zavart. Már ott tartottam, hogy levágom, mikor Mester rajzolt egy fát, amit ebből lehetne kihozni. Azonnal megvettem a képet, és elhatároztam, hogy arra fogom terelgetni a fát.

  Ezt a tölgyet 2 éve egy yamadori alkalmával hoztam haza, de 3 éve találtam, csak abban az évben azért nem tudtam hazahozni, mert már késő volt az időpont, így 1 évet még a negszokott helyén töltött. Maga az ásás nem kifejezetten nehéz. Sokkal sziklásabbra gondoltam a helyet, és a fát is sokkal "harcosabbnak" ítéltem a karógyökere miatt. A következő kellemes meglepetés akkor ért, amikor kifordítva, és lepucolva felemeltem, mert annyira könnyű volt. Egy ekkora fának, azt hittem sokkal nagyobb súlya van. Mikor az autóhoz értünk, véletlenül szó szirint bedobtam a kocsiba, mikor levettem a hátamról.

  Ez a fa immár 7 éve van velem. A tálbaültetés után kicsit beszorult, így az ágrendszere nem nagyon fejlődött. 2013-ban kezdtem a törzsét kialakítani, amit az utána követő években, finomítottam, illetve tovább martam, amit el tudtam képzelni fejben, mert rajzolni sajnos még mindig nem tudok :).

  2018 december utolsó napjaiban drótoztam, metszettem, és az alakítottam. A munka végeztével így néz ki.
  Ha tartja azt a fejlődési ütemet, amit 2018-ban "művelt", akkor jövöre nem lesz csúnya, és 2 év múlva már-már szépnek mondhatjuk maíjd. Mint minden munka egy galagonyával, a tüskék eltávolításával kezdődik, mert szeretnénk nagyon kevés tüskét beszerezni az ujjainkba. A teljes eltávolítás lehetetlen (nekem még soha nem sikerült), így nem az a kérdés náűlam, hogy meg fog -e szúrni, hanem hogy mennyire, és hányszor :)

  Az első tartalmat erről a fáról ITT TALÁLOD, mert most már kategorizálva teszem fel az oldalra a fákat, mert ömlesztve nem egy élvezetes dolog olvasgatni.

  2016 októberében mikor teleltetés előtt metszettem, és leszedtem róla a drótot, akkor láttam, hogy nagyon sok ág elhalt rajta, ami egy kicsi sérülést is szenvedett. Így akkor elterveztem, hogy mivel annyira nő, és olyan erős hajtásai vannak, hogy őt sem fogom nyáron drótban nevelni, és sokkal hamarabb kell metszeni, hogy ne vastagodjon el az új hajtás. Idén (2017-ben) az elsők között hajtott ki. Március végére, már szinte teljesen lombba volt. Április vége felé a kitörő, megugró ágakat visszametszettem, és vártam, hogy újra kihajtson. Most májusban mikor az új hajtásokon is volt 5-6 levélpár akkor láttam elérkezettnek az időt, hogy megkapja a levélmetszést, és az igazi metszést.
  Az elgondolásom jó volt, hogy vissza kell fogni a srácot, mert most csak 3 ágam volt, amibe a drót belenőtt, és voltak olyan ágak, ahol nem csak az első levélpár, hanem 3-4 levélpár is a nagyon kicsi ízközökbe tartozott. A videón látszik, és magyaráztam is, hogy hogy "csalom" el a dolgot, mert egy szabályt betartok a rengeteg közül, hogy egy pontból csak kétfelé ágazunk el. Nincs 3 vagy 4 elágazás, hanem kettő.
  Mivel a levelei párosan állnak, ezért az első levélpár után metszeni kell, hogy a levél hónaljból kihajtó új hajtás miatt csak 2 elágazás legyen. Viszont, ahol sűrűn voltak a további ízközök, és kellett az ág hosszúsága, ott meghagytam mind, és majd az egyik levél hónaljból fejlődő hajtást fogom eltávolítani, így meg van az 1 pontból, kétfelé ágazunk.
  Persze ha éles a szemed, akkor látható, hogy van a fában hiba (éppen a fenti szabály miatt) :)))

  Nagyon szépen besűrűsödött. Eddig is nagyon tetszett ez a fa, de látva a tavalyi fejlődéséhez képest a változást, és hogy jól érzi magát, nagyon nagy kedvvel álltam neki a munkának. Nem csalódtam. Szerintem ezt a fát. Nagyon gyorsan fel lehet építeni, és ha ilyen erőben van, és így fejlődik tovább, akkor őt is megfogják látogatni a vadak július közepén, hogy legyen rajta még egy lombmetszés. :)))
  Ezzel azt érhetem el, hogy továbbra sem fog nagyon megvastagodni az ág, és egy idény alatt az új hajtásokból (ami most kettő) lesz 8 darab. Ha ezt sikerül finomra, és sűrűre nevelni, akkor brutálisan fog kinézni októberben, mikor ledrótozom a téli álom előtt. Lehet addig szerzek neki egy tálat, mert megérdemli. A hajtásokról csináltam képeket, és a munkáról egy videót, amiben magyarázom a metszést, mert ezt a fajta metszést alkalmazhatjuk pl.: Somnál, Mezei juharnál. Előre is bocsi, hogy ennyit mozgott a kamera, erre majd valamit kitalálok, ha maradok a magyarázós videóknál, hogy én hogyan csinálom.

  A képek (az első a 2016 októberi állapot):

  View the embedded image gallery online at:
  https://netisten.hu/index.php/bonsai#sigProId29f845b0a8

   

  A videó a munkáról:

   

  2016 március végén találtam rá erre a fára. Azt hittem késő lesz a kiszedése, mert eléggé kibújtak a levelei, de végül haza jött velem. Nagyon szépet hajtott az első évben, így a rettenetesen hosszú hajtásokat vissza kellett vágnom, hogy még dolgozni lehessen majd vele, és ne dobjak ki 1 évet a semmittevésre. 2016 októberében dolgoztam vele először igazán. Akkor kiválogattam a vázágakat, és a visszametszésnek köszönhetően, 1-2 oldalhajtásom is volt. Drótoztam, és elment téli álmot aludni.

  Idén (2017-ben) gyönyörűen kihajtott, szinte felrobbant a fa, így most (május közepén) levelet lehetett metszeni, mert a levelek is teljesen kifejlődtek ("megkeményedtek"). A levélmetszés, és a metszés után a drótokat eltávolítottam, és bármennyire is figyeltem, hogy a drót ne vágjon az ágba, volt ahol nem láttam, mert nem lehetett a fa belsejébe belátni a drót körül lévő apró levelektől. Volt ahol szép apró ízközök voltak, de hagytam néhol kicsit hosszabbat is, ami még nem éri el a 3 centit, de még felépítésben van így ha ősszel újra drótozom, egy kis hajlítással (egyszer vízszintesen, egyszer függőlegesen) azt a távolságot el tudom "csalni".

  Kíváncsian várom, hogy fog fejlődni októberig. Ha így folytatja, akkor július végén, lehet jönnek a vadak újra csemegézni belőle, azaz levélmetszést kap ismét.

  A munkáról készítettem egy előtte - utána képet, és egy videót, amiben óriási meglepetésemre, magyarázom mit csinálok, és miért csinálom. Ez munka közben jött. Nem szoktam ilyen videókat készíteni, mert nem értek hozzá, és ha jól is mondom akkor sem fényezném magam, de mostanában elég sok olyan emberrel beszélgettem, akit érdekelhet a "hogyan is csinálom" videó. Remélem érthető, és látható hogy miről magyarázok éppen.

  A képek (az első a 2016 októberi állapot):

  View the embedded image gallery online at:
  https://netisten.hu/index.php/bonsai#sigProId10096e3d50

   

  A videó a munkáról:

   

  Ricsinek sok nagy fája van, és megkért minket (Karcsibald, és engem), hogy segítsünk neki az átültetésben.
  Ezzel egybekötve, Karcsibald is hozott irgalmatlan mennyiségű fát, amit át szeretett volna ültetni. Én csak a nagy Somomat vittem, mert mikor 2 éve hazahoztam nem volt időm normálisan visszaszedni. A nagy Sommal kezdtünk. Az alját szedtük vissza, derekasan. Nekem esélyem sem lett volna egyedül megcsinálnom. Hárman megcsináltuk, de előkerült a szúró fűrész , és a láncfűrész is. Vittem egy nagy kézi fűrész, én azzal akartam csinálni, de nem sejtettem mi fogad valójában. :)
  Ricsi fáit is átültettük. A vadkörtét, ami agyagban állt (nem ő tette bele), most rendesen kipucoltuk. Az agyagban a gyökérzet teljesen be volt tömörödve, szinte filces volt. Most fincsi Liadrain, Akadama, és perlit keveréket kapott (ha jól emlékszem). Utána jött a brutálisan nagy tölgy. Iszonyatosan nehéz volt. Ki kellett belőle lapátolni a Liadraint, mert nem bírtuk el. Egy szinttel kisebb ládába raktuk, és kiválasztottuk az elejét, és ehhez igazítva meg is metszette Ricsi.

  Utána jött a nagy Mezei juhar. Bár ő sóderben volt, de sokkal könnyebben vittük be, mint a tőgyet. Vele végül nem csináltunk semmit, mert túl magas lábakon állt, és ha az egyiket visszavágtuk volna, akkor nem tudtuk volna olyan mélyre ültetni, így holnapig elástuk a kavics alá, míg Ricsi nem vesz egy igazán mély ládát, amiben levágás után, még mindig az ültető közegben lesz a levágott rész, így ott újra gyökeresedhet.

  Közben Karcsibald ültetgette a saját fáit. Ahol kellett átbeszéltük a dolgokat. Volt hogy át is metszettük a fát (Som), és kivettünk belőle minden hibát. Átültetett egy Japán juhart Shishigashira, amit lelégbujtott. Óriási gyökerei voltak.
  Most beültetésre került egy tavaly lebujtott Ginkgo is, amit új technikával csinált. A képen látszik, hogy megvastagodott az elszorítás fölött.
  Összegezve a mai napot. Jól haladtunk, mindenki, mindenkinek segített, és a fák is át lettek ültetve. Mire most hazaértem, úgy éreztem, mintha egésznap ástam volna. Mindenem fáj, de rengeteget nevettünk. Köszönöm nektek ezt a napot, és a segítséget.


  View the embedded image gallery online at:
  https://netisten.hu/index.php/bonsai#sigProId4f9e5bcb48

  Tavaly március végén találtam rá erre a fára. Már éppen kibújtak a levelei, így elgondolkodtam, egyáltalán hazavigyem -e. Aztán megnézve a gyökérzónát, látva mennyi gyökere van, arra jutottam, hogy hazajön velem. Idén hagytam nőni, hozzá sem nyúltam, csak ápolás, ápolás, ápolás. Jól érezte magát, szépen hajtott. Majd idén februárban sorra került, és elgondolkodtam rajta, hogy lehet mégsem szélfútta legyen, de tüzetesebben átnézve a fát, rá kellett jönnöm, hogy ő szeretne az lenni.
  Az elhalt ágakat, és a hosszú ágakat visszavágtam, majd megmartam ott ahol előreláthatólag nem fogok jövőre hozzáférni. Üregeket csináltam elsősorban, és utána adtam neki mintát. A szélein hagytam még mit marni, mert nem akartam összecsapni.
  Majd jött a drótozás, és az én általam elképzelt szélfútta ágak beállítása. Próbáltam úgy beállítani az ágakat, ahogy a természetben látom, mikor egy fát, isten igazából megfújja a szél.

  Remélem sikerült. Készítettem egy videót is a munkáról.

  A videó a munkáról:

   

  Ez a fa 5 éve van nálam. A fenti képen a 2012-es és a jelenlegi fa látható. 2013-ban kezdtem a törzsét kialakítani. A halott részt kezdtem olyanná faragni, mintha a természetben lenne, csak felgyorsítva az időt. Azóta minden fél évben dolgoztam a törzsén egy kicsit. Mivel nem tudok rajzolni, mindig fejben képzeltem el következő lépést, és ha megvolt akkor befejezet volt a munka. Most 2016 decemberében megkapta az alakítást, és úgy gondoltam, hogy ahol a törzsön még hiányzik a természet nyoma, azt pótolom, és 99%-ban kész lesz a törzs. Azért nem 100% mert soha nincs kész :)

  Mindenhol, ahol túl homogén volt, túl egyenletes a törzs, ott bele,martam egy kis árkot, odút, vagy csak a felszínét "törtem" meg, hogy tényleg ne legyen egyenletes, mert a természetben nagyon ritka a homogén, teljesen sík minta. Általában barázdált, vonalas, odús minták keletkeznek, ezt próbáltam imitálni. Szereztem igazán kicsi fúrófejeket (0,8mm -től,  3mm-ig) és ezzel csináltam most a munkát. Ezekkel a fejekkel igazán szép apró, és részletes mintát lehet készíteni. Igaz hogy a munka lassú, de megéri a fáradozást, mert a végeredmény magáért beszél.
  Biztos, hogy elfogult vagyok, mert ez a kedvenc, és az első yamadori fám, de nagyon jó lett a végeredmény. Készítettem róla egy videót is, amit gyorsítva láttok, mert senki nem ülne a monitor előtt 3 órát, hogy végignézze a lassú marási folyamatot. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel!

  Márciusban tálba kerül, mert megérdemli. Egy szép antracit zöld tálat szereztem neki, és tavasztól abban fog élni.

  1-2 kép a marásról:

  View the embedded image gallery online at:
  https://netisten.hu/index.php/bonsai#sigProId5d1fef2478

   

  A videó a munkáról:

   

  Ez a fa 3 éve van nálam. Egy yamadori alkalmával kerület hozzám. Az eltelt évekről képeim nincsenek, csak egy videót találtam, amit a tartalom végén láthattok. Az mutatja a tavalyi állapotot.

  Valahogy nem szeret engem ez a fa, mert a 3 év alatt alig fejlődött. Minden évben eddig a drótozott ágak visszaszáradtak, így az újbóli nevelés kezdődött, és minden év végén újra alakítani kell az alapoktól, mintha az 50 első randit forgatnák ezzel a fával :) Meglátjuk mi lesz belőle. Remélem hogy jövőre ráérzek a megfelelő metszésre, hogy az ágak megmaradjanak, mert a drótozásnál nem ropogtatom meg, éppen csak irányba állítom. Semmi hókusz pókusz nem történik velük.

  Az mostani videó (2016):

   

  Az első videó (2015):

  Ez a galagonya csak azért jött haza velem, mert egy vadkörte mellett fejlődött, és ki kellett szednem őt is, ha a körtét vinni akartam. Így ha már ki kellett ásnom, akkor hazahoztam. Nem tudtam mi lesz vele, mert ahogy elfűrészeltem, lehántotta a kérgét, igaz csak kis szélességben. Sajnos gyökere sem sok volt, de megmaradt. Az első év végén olyan gyenge volt, hogy hozzá sem nyúltam. Beraktam a teleltetőbe, és fent az elhalt törzset visszavágtam, és a lehánott résznél, kb fél centit belemartam a törzsbe, ha már ott van a minta, akkor hasznosítsam majd a jövőben. :)

  2016 tavasszal egy esőztető elá tettem, és árnyékoltam is. Úgy néz ki magára talált, mert gozott új ágakat gallyakat, és szépen besűrűsödött. Legalább lehetett vele már idén dolgozni. A formát ő maga dobta, csak metszeni és drótozni kellett, mert az ágak mutatták milyen bonsai szeretne lenni.
  2016 novemberében az I. Zalai Bonsai Workshopon dolgoztam vele. Itt ki is vettem megnézni milyen gyökér fejlődött rajta a 2 év alatt. Már legalább 1,5 maroknyi szép hajszálgyökért hozott, így nagy eséllyel a 2017-es évben hatalmasat fog hajtani. Azért is vettem ki, mert a fa nem rám, hanem tőlem el dőlt. Most van egy szép egyenes törzsem (én szeretem az egyen törzsű fákat), ami kicsit felém dől.

  A marás még nem a végleges. Most ismét várok vele 1 évet, hogy regenerálódjon, és jövőre újra marhatok rajta egy kicsit, hogy olyan legyen, amilyennek elképzeltem.
  A fa felépítése is olyan, ami "nem én vagyok". Nem akartam ráerőltetni a stílusom, hanem tényleg abból építkeztem, amit ő szeretett volna, csak hozzátettem egy kicsit a drótokkal a saját elképzelésemből. Jövőre (2017 végén), már sokkal jobban lehet majd látni milyen szép fa lesz. Most még kicsit össze-vissza van, a háromszög sem az igazi, de még fiatal, nem vághattam mindent le ahogy kell. Majd jövőre.
  Jó látni ahogy fejlődik, és jó érzés, hogy megmaradt végül. Egy videót készítettem a munkáról, ahol látszik a Zalai workshop további munkái is. Szeretek így dolgozni, mármint többen bonsaiozni, mert így legalább van hazai bonsai élet. Nem azt mondom, hogy más workshop nincs csak én nem tudok róla.

  Ha tetszett ez a fa, akkor köszönöm, ha megosztod az élményt.

  A képek:

  View the embedded image gallery online at:
  https://netisten.hu/index.php/bonsai#sigProId8cbac4d317

   

  A videó:

  A kezdet erről a fáról bővebben itt található.

  Végre újra itt az ősz, és dolgozhattam az egyik kedvenc fámmal. Nem EBA győztes fa, de gyönyörű tekeredett törzse, hamar belopta magát a szívembe. Az idény végén megnézve látszott rajta, hogy nem nagyon értettem a fához, így az összes hibát ki kellett venni belőle, hogy igazi fa leygen. Ha innen már normálisan gondozom, akkor nem lehet baj. Jelenleg az ágrendszere totálisan szabályos. Nagyon sok rossz hajtást kellett kipucolni, és a szélességét is csökkentenem kellett, úgy hogy a magassági aránya is megmaradjon. Ráadásul a teteje nem az én világom volt, így egy egyszerű mozdulattam kivágtam az eddig csúcsnak nevelt ágat, és egy másikat húztam a helyére.
  Így már nem "csúcsos", hanem széplekerekített csúcsa lett.
  A baloldali hajtásról is levágtam minden hajtást, kivéve egyet, amire szerintem azért van szükség, hogy egyensúlyban legyen a fa. Jelenleg ezzel érzem ezt, de szó se róla, ha nem lenne ott, akkor is érdekes fa lenne. A drótozás elég sokáig tartott. Mikor kicsit elegem lett belőle, akkor abbahagytam, de maximum fél óra elteltével folytattam a munkát, mert látni akartam a végeredményt. A tisztításról van videó, azt össze is vágtam, mert a drótozásnál sajnos nem indítottam el a kamerát, pedig azt hittem forog a film :)

  Márciusban átültetés is következik, mert már 2 éve ebben a lavorban van. Szereztem neki egy tálat is, így a gyökér iskolázása mellé egy szép antracitzöld tálat is kap. Már nagyon várom.

  Ha tetszett ez a fa, akkor köszönöm, ha megosztod az élményt.

  A képek:

  View the embedded image gallery online at:
  https://netisten.hu/index.php/bonsai#sigProId4687e83bec

   

  A videó:

  Erről a fáról még nem készült tartalom. Most bepótolom, mert látványos lett a változás a 2015-ös év végéhez képest. 2015 februárjában találtam rá a szürkemarhák között. ezért is lett Imi a neve, mert Imre volt a tulaj, aki beengedett a területre, hogy portyázzak kicsit. Első ránézésre tudom, hogy semmi extra nem található a fán, és mindenki azt mondta volna, mit akarsz ezzel a karóval, de nekem tetszenek az egyenes törzsű fák is, illetve a végeredmény szép lehet. Egyenes törzs révén, mozgalomról nem is beszélhetünk, viszont van neki, egy nagyon régi elkorhadt seb az alján, és egy elszáradt ág az alján (ez a képeken sajnos nem látszik, mert nem arra fókuszáltam). Az első évben ő is szépen megindult.

  Rengeteg hajtás indult a gyökérnyak felett, amiket eltávolítottam, hogy ne szívja el az erőt a fától. A friss hajtásait júniusban visszavágtam, mert addigra már kb 70-80cm-esek voltak, és volt olyan levele, ami tenyérméretű volt. Év végén (2015 szeptemberben) a workshopon, kiválogattuk a nekünk fontos ágakat, és egy kicsi ropogtatás után egy teljesen alap formát kapott. Itt egy kis fantáziával, már lehetett látni, milyen fa lesz. Személy szerint én nagyon örültem neki.
  A 2016-os évet elég korán kezdte, mert a teleltetőben kicsit hamarabb volt meleg, mint kellett volna. Az áprilisban bekopogó fagy, az összes levelét elvitte. Így utólag ennek is köszönhetem, hogy ilyen szépen besűrűsödött. Miután újra kihajtott, 5-6 levél növés után, mindig vágtam, hogy ne ugorjon el.
  Július elején, még a másod-hajtás előtt, kapott egy teljes levélmetszést, és egy metszést, és mert a leveleinek a széle meg volt kicsit égve, félárnyékba tettem. Itt élt egészen októberig, amikor kicsomagoltam, kipucoltam, és egy drótozás után megkapza élete első igazi alakítását. Most már tényleg látszik rajta milyen fa lesz.  Továbbra is tetszik, és már van elképzelésem a további évekre, mit hogyan csináljak vele, hogy kislevelű, apró ízközös tölgy legyen, mint amilyen Ricsinek van. Ebben a ládában már eltöltött két növekedési időszakot, így márciusban a gyökerét iskolázni fogom. Ez az első fa, ami nem csak nagyszemű zeolitban van, hanem összekevertem 1-3mm-es zeolittal. Alig várom már, hogy lássam, mit fejlődött a gyökérzete.
  A mostani munkáról készítettem egy videó filmet is, de a drótozási folyamat, sajnos megsemmisült. Lehet régi már a memórikártyám, amire rögzítem a dolgokat.

  A képek:

  View the embedded image gallery online at:
  https://netisten.hu/index.php/bonsai#sigProIdd2f15a72b1

   

  A videó:

  A kezdet erről a fáról bővebben itt található.

  Eljött 2016 vége, ideje volt, hogy újra alakítsak ezen a fán. Év közben, kétszer kapott levélmetszést, és metszést, mert iszonyatosan tolta ki magából a hajtásokat. Drótozni nem mertem, mert nagyon hamar belevágott volna a drót, így az most maradt. "Kicsomagolás" után láttam teljes valójában, hogy szépen besűrűsödött. Kapott egy metszést, és egy alapos kitakarítást, hogy ne legyen a fán három hajtás egy pontból. Jelenleg totálisan szabályos a fa, de logikátlanul pucoltam ki, mert így az alsó része a fának, nem sokkal terebélyesebb, így ezt az óriási hibát benyaltam. Későn jutott eszembe, hogy kellett volna.
  Kétségbe nem esek, mert még nagyon az elején tart a fa, így ez simán korrigálható jövőre. Akkor már jobban látható lesz az elképzelés. A megmart részt is befejeztem, ezzel együtt tudok már élni, majd az idő befejezi a részleteket. Szebb lesz, ha megrepedezik, és miután lekezelem mészkénlével. Az odú belsejét a térhatás miatt fekete, és szürke temperával festem majd le. Már néztem neki tálat, de ami megérkezett, az kicsi hozzá. Most kutatok egy szép nagy tál után, de nem nagyon találok színben, és árban is megfelelőt. Mivel két éve van ebben a ládában mindjárt, tavasszal mindenképpen át szeretném ültetni, mert a gyökérzóna nagyon magas. És ha addig sikerülne egy tálat szerezni neki, akkor abba költözne, és nem lenne ennyire nehéz. Egyedül egy művészet arrébb vinni.

  Eddig is tetszett az egyenes törzse, amilyen robosztus, tekintélyt parancsoló, de most, hogy kezd kialakulni az ágrendszer, még inkább a szívemhez nőtt.
  A munkáról készítettem képeket, és egy videót is összevágtam.

  A képek:

  View the embedded image gallery online at:
  https://netisten.hu/index.php/bonsai#sigProIddeef5124b5

   

  A videó:

  Ezt a fát még nem tettem fel az oldalra, valahogy kimaradt, pedig az első gyertyánom. Nálunk nincs gyertyán a szabadban, így az első hosszúhetényi workshop alkalmával vettem Rinzai Bonsai-tól (rá tudtok keresni facebookon). Akkor kapot egy minimális metszést, ahol megmutatta magát, és kiválasztottuk a fa előnézetét. Itt már látszott, egy bizonyos heg a fa törzsén, amit nem tudtam hova tenni. Később rájöttem, hogy ő valamikor egy kerítés mellett állhatott például sövényként, és a kerítés belenőtt a fába. Ezért is a neve FEN az angol fence szóból. Ez a seb is szépen lassan eltűnik róla. Ezalatt a 2,5 év alatt a fejlődését dokumentáltam, facebookon, és az im-bonsai.hu oldalon, és most 2016. októberében egész szép fa lett.
  Szépen be van sűrűsödve, és az ízközök is elég kicsi méretűek. Még egy kicsi "töpörödés" benne van, azt megpróbálom a 2017-es év alatt előhozni belőle. Kifejezetten jó erőben van, és ami sebet ejtettem rajta elől, óriási mértékben kezdi benőni, és még rügyet, és hajtást is hozott a kalluszosodó részből, amit fel fogok használni a seb eltüntetéséhez.

  Már szépen mutatna egy tálban is, ami folyamatba van, és ha minden igaz, akkor 2017. márciusában bele is költözik. Tisztában vagyok bele, hogy nem egy kiállítási darab, de idővel megmutatható lesz. A mostani munkáról készítettem egy videó felvételt is, és zokásomhoz híven gyorsított felvételként mutatom meg, mert nem tudok magyarázni, csak nagy általánosságban, hogy mit miért csinálok. Leginkább azért, mert nekem így tetszik :)
  Szépen ki lett pucolva, és teljes drótozást is kapott. Nem vagyok lassú drótozó, de ez volt eddigi életem leghosszabb drótozása. Majdnem 8 órát vett igénybe, de a végeredmény számomra óriási. Sok kedvenc fám van, amik között ő elég előkelő helyen van.

  a videó:

   

  Június 25-én a kisújbányai bonsai találkozón volt életem első bemutatója. Ica és Józsi ötlete volt a bonsai baráti találkozó, ahova elég sokan el is látogattak. Áprilisban szóltak, hogy én is bemutató leszek, és már akkor rástresszeltem a dologra, mert nem vagyok egy dicsekvő emberke, és nagyon féltem a nyilvánosságtól. Aztán elhesegettem a dolgot, hogy biztos csak hülyéskedett a mester.

  Június elején jött a facebook eseményre való meghívás és azon is rajta volt, hogy folyamatos bemutatók, és az egyik bemutató én leszek. Na itt kezdődött a teljes para. Milyen fát vigyek, amin látni is lehet majd, hogy dolgoztam vele, amin tanulni lehet másoknak, akit érdekel, és elég érdekfeszítő lesz, azaz mondhatni látványos átalakulása lesz a fának, vagy látványos elindulása lesz a fának.

  Így eset a választásom egy olyan galagonyára, ami másfél éve van nálam, és egy nagyon alap drótozást kapott az első év végén, azaz 2015. decemberében. Megnéztem, nézegettem, és láttam benne, hogy ez a fa jó választás lesz, mert tanulni is lehet belőle, és elég látványos is lesz, ha megkapja első igazi alakítását. Nem is csináltam vele semmit, miután rá esett a választás. Valóban hagytam nőni, ez látszik majd a képeken is, és olyan hosszú ágakat növesztett a kócos, hogy nem is galagonyára emlékeztetett hanem valamiféle szomorú fára, úgy le voltak hajolva az ágai. A nagysága, és a vékonységa miatt bókolt lefelé. elég érdekes látvány volt egy galagonyához képest.

  Aztán eljött a nap. Kocsiba bepakol, igyekeztem nem itthon hagyni semmit, aztán a forgóasztalt mégis sikerült. Egy nappal előbb érkeztem, de csak abból az okból, nehogy -mint előadó- elkéssek a szombati napon. Az nagy égés lett volna. Előző nap nem sokat aludtam ezért elég fáradt voltam, és olyan meleg volt, hogy folyamatosan folyt rólam a víz, (Utálom a nyarat :) ) de segítettem Antinak a fáiban levelet metszeni.

  Aztán eljött a szombat. Nagyon izgultam. Délelőtt 10-kor elkezdtem a munkát: Ahogy nekiláttam a fának, azonnal elillant az izgalom, mert azt csináltam amit szeretek. BONSAIOZTAM :) Először csak visszametszettem, semmit nem vágtam belőle, csak az ágakat rövidítettem, és levélmetszettem. A vágást meghagytam ha már mindent látok a fából. A visszametszés, és levélmetszés, azaz a kicsomagolása a kócosnak 2 óra volt. Ez kicsit sok. Nem hittem, hogy ennyire sok ágat növesztett, mert nem látszott mindegyik. Gondolom ez kicsit unalmas is volt annak, aki nézte a munkát.

  Majd ezután jött a "kipucolás". Eltávolítottam, azokat a hajtéásokat, ágakat, amiket úgy gondoltam, hogy nincs helye a fán, azaz rossz helyre nőtt. Már majdnem drótozni kezdtem, mikor mester odajött és további ágakat hajtásokat vágott le, és lerövidítette a fát mégjobban.. Ezúton is köszönöm neki, hogy segített, mert így lett igazán gyönyörű fa. Azaz nekem gyönyörű, mert más ízlését nem ismerem.
  A drótozás és a kipucolás kb. 2,5 óra volt. Természetesen közbe volt egy ebéd, és beszélgetés is, így délután 4-re végeztem a fával. A látvány még engem is meglepett. Tudtam, láttam benne a lehetőséget, de a végeredmény nálam nagyon ütött. Azt hiszem jól sikerült, és remélem aki látta, annak is tetszett kócos átalakulása.

  Sajnos videót nem csináltam róla, de képek vannak:

  View the embedded image gallery online at:
  https://netisten.hu/index.php/bonsai#sigProId17e53fe744

  Idén 2016 júniusában a második metszést és levélmetszést kapta. Az elsőt május elején, mert akkor már rettenetesen nagy hajtásai voltak. Akkor a metszéssel egy időben kapott egy fénymetszést is, ami nagyon jó hatással volt rá. Olyan helyeken tört elő, ahol vártam, mert fényt kapott. így már nincs olyan ág rajta, ami valamelyik részén "kopasz" lenne. A rengeteg eső, és a megfelelő tápozásnak köszönhetően, mostanra volt olyan új hajtás, ami nagyobb volt 20 centinél.
  Ebből következtetek arra, hogy baromi jó erőben van a srác, így most az új hajtásokat visszametszettem 2-3 levélre. Olyan kicsi ízközök vannak rajta, hogy ha ezt tartani tudom, akkor tényleg nem fog az ujjam beférni a lombba, olyan sűrű lesz. Nagyon sok helyen a fél centi simán megállja a helyét.

  A levélmetszésről:
  Sokan mondják, hogy a fa legyengül, ne csináljuk, kínzás stb. Én azt vallom, hogy a természetben is pontosan ugyanezt kapja, hiszen, mikor kihajt, jön az őz, vagy bármelyik másik állat, és szépen lerágja a hajtásokat. Aztán újra kihajt, és ismét arra jönnek, és lerágják újra. Tehát folyamatos levélmetszés áll fent, és mégis él. Természetesen, ha le van gyengülve a fa, vagy új szerzemény, akkor én sem csinálom, de ha látom rajta, hogy szétfeszíti az erő a srácot, akkor megteszem. Arról nem is beszélve, hogy ez a példány, pontosan olyan helyről való, ahol hetente egy óriási birkanyáj ment végig kétszer (mikor kihajtották, őket, és mikor hazafelé mentek). Ezt volt szerencsém látni többször a horgászat alkalmával. Természetesen nem mindig mindegyiket rágják vissza, de egy évben tuti, hogy kapott eddig is totális metszét. Arról nem beszélve, hogy az állatok télen még a kérgét, is megeszik, ha nincs más.
  Ő annyira jó erőben van, hogy idén ez a másodszori metszés, és most kapott egy teljes levélmetszést.

  Most nem drótoztam, mert év közben nem szeretek, ugyanis annyira nő, hogy rettenetesen hamar belevág a drót az ágba, így én nem látom értelmét. Persze, lehet hogy még neki esek, és 1 -1,5 hónap múlva le is veszem róla, mert így olyan a fa, mint mikor a nő meztelen van. Sokkal szebb, ha van rajta fehérnemű :)))

  Télen szépen lemartam róla 3 visszavágott csonkot, és most már tökéletesen látszik, hogy próbálja benőni a keletkezett sebet. Hihetelenül regenerálódik. Ha így maradna 3 év múlva sebhely sem lenne, persze a benövés lasulni fog. Készítettem erről is képet.

  A képek: Előtte, utána, és a lemart részek kalluszképződése

  View the embedded image gallery online at:
  https://netisten.hu/index.php/bonsai#sigProIdfe49adcb65

  1. oldal / 2