Notice: Undefined index: /home/netisten/public_html/images/magas-galagonya/dscf3935.jpg in /home/netisten/public_html/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro/includes/helper.php on line 202

  Notice: Undefined index: /home/netisten/public_html/images/magas-galagonya/dscf3935.jpg in /home/netisten/public_html/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro/includes/helper.php on line 203
  Galagonya (Crataegus monogyna)

  Galagonya (Crataegus monogyna) (9)

  Már 4 éve van velem ez a Galagonya. A kócos nevet kapta 2 évvel ezelőtt, mert rettenetesen kócosan nőtt. 2 éve életem első bemutatóján alakítottam meg először. Tavaly csak metszést kapott, mert a felújítás miatt nem tudtam több időt vele tölteni. Idén 2019 februárban újra porondra került. Az összes hibát kivettem belőle, és a törzsét is megmartam. Minden olyan rész marásra került, ami korhadás, elhalt rész, vagy valamikori rágó bnogár nyoma volt.

  2017 márciusban átültettem, akkor az összes nagyobb gyökeret vagy kivágtam, vagy a gyökérnyak miatt csak közelebb hoztam a törzshöz. Akkor visszakerült ugyanabba a tejesládába és egy jó nagy nehéz követ raktam a törzséhez, nehogy kiboruljon, vagy kiborítsák a macskák a ládából. Mivel a fa nem volt akkora mint a tejesláda, ezért súlycsökkentés miatt PET palackokat tettem a láda aljára, és úgy ültettem be a fát.

  Ez a fa immár 7 éve van velem. A tálbaültetés után kicsit beszorult, így az ágrendszere nem nagyon fejlődött. 2013-ban kezdtem a törzsét kialakítani, amit az utána követő években, finomítottam, illetve tovább martam, amit el tudtam képzelni fejben, mert rajzolni sajnos még mindig nem tudok :).

  2018 december utolsó napjaiban drótoztam, metszettem, és az alakítottam. A munka végeztével így néz ki.
  Ha tartja azt a fejlődési ütemet, amit 2018-ban "művelt", akkor jövöre nem lesz csúnya, és 2 év múlva már-már szépnek mondhatjuk maíjd. Mint minden munka egy galagonyával, a tüskék eltávolításával kezdődik, mert szeretnénk nagyon kevés tüskét beszerezni az ujjainkba. A teljes eltávolítás lehetetlen (nekem még soha nem sikerült), így nem az a kérdés náűlam, hogy meg fog -e szúrni, hanem hogy mennyire, és hányszor :)

  Ez a fa 5 éve van nálam. A fenti képen a 2012-es és a jelenlegi fa látható. 2013-ban kezdtem a törzsét kialakítani. A halott részt kezdtem olyanná faragni, mintha a természetben lenne, csak felgyorsítva az időt. Azóta minden fél évben dolgoztam a törzsén egy kicsit. Mivel nem tudok rajzolni, mindig fejben képzeltem el következő lépést, és ha megvolt akkor befejezet volt a munka. Most 2016 decemberében megkapta az alakítást, és úgy gondoltam, hogy ahol a törzsön még hiányzik a természet nyoma, azt pótolom, és 99%-ban kész lesz a törzs. Azért nem 100% mert soha nincs kész :)

  Mindenhol, ahol túl homogén volt, túl egyenletes a törzs, ott bele,martam egy kis árkot, odút, vagy csak a felszínét "törtem" meg, hogy tényleg ne legyen egyenletes, mert a természetben nagyon ritka a homogén, teljesen sík minta. Általában barázdált, vonalas, odús minták keletkeznek, ezt próbáltam imitálni. Szereztem igazán kicsi fúrófejeket (0,8mm -től,  3mm-ig) és ezzel csináltam most a munkát. Ezekkel a fejekkel igazán szép apró, és részletes mintát lehet készíteni. Igaz hogy a munka lassú, de megéri a fáradozást, mert a végeredmény magáért beszél.
  Biztos, hogy elfogult vagyok, mert ez a kedvenc, és az első yamadori fám, de nagyon jó lett a végeredmény. Készítettem róla egy videót is, amit gyorsítva láttok, mert senki nem ülne a monitor előtt 3 órát, hogy végignézze a lassú marási folyamatot. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel!

  Márciusban tálba kerül, mert megérdemli. Egy szép antracit zöld tálat szereztem neki, és tavasztól abban fog élni.

  1-2 kép a marásról:

   

  A videó a munkáról:

   

  A kezdet erről a fáról bővebben itt található.

  Végre újra itt az ősz, és dolgozhattam az egyik kedvenc fámmal. Nem EBA győztes fa, de gyönyörű tekeredett törzse, hamar belopta magát a szívembe. Az idény végén megnézve látszott rajta, hogy nem nagyon értettem a fához, így az összes hibát ki kellett venni belőle, hogy igazi fa leygen. Ha innen már normálisan gondozom, akkor nem lehet baj. Jelenleg az ágrendszere totálisan szabályos. Nagyon sok rossz hajtást kellett kipucolni, és a szélességét is csökkentenem kellett, úgy hogy a magassági aránya is megmaradjon. Ráadásul a teteje nem az én világom volt, így egy egyszerű mozdulattam kivágtam az eddig csúcsnak nevelt ágat, és egy másikat húztam a helyére.
  Így már nem "csúcsos", hanem széplekerekített csúcsa lett.
  A baloldali hajtásról is levágtam minden hajtást, kivéve egyet, amire szerintem azért van szükség, hogy egyensúlyban legyen a fa. Jelenleg ezzel érzem ezt, de szó se róla, ha nem lenne ott, akkor is érdekes fa lenne. A drótozás elég sokáig tartott. Mikor kicsit elegem lett belőle, akkor abbahagytam, de maximum fél óra elteltével folytattam a munkát, mert látni akartam a végeredményt. A tisztításról van videó, azt össze is vágtam, mert a drótozásnál sajnos nem indítottam el a kamerát, pedig azt hittem forog a film :)

  Márciusban átültetés is következik, mert már 2 éve ebben a lavorban van. Szereztem neki egy tálat is, így a gyökér iskolázása mellé egy szép antracitzöld tálat is kap. Már nagyon várom.

  Ha tetszett ez a fa, akkor köszönöm, ha megosztod az élményt.

  A képek:

   

  A videó:

  Idén 2016 júniusában a második metszést és levélmetszést kapta. Az elsőt május elején, mert akkor már rettenetesen nagy hajtásai voltak. Akkor a metszéssel egy időben kapott egy fénymetszést is, ami nagyon jó hatással volt rá. Olyan helyeken tört elő, ahol vártam, mert fényt kapott. így már nincs olyan ág rajta, ami valamelyik részén "kopasz" lenne. A rengeteg eső, és a megfelelő tápozásnak köszönhetően, mostanra volt olyan új hajtás, ami nagyobb volt 20 centinél.
  Ebből következtetek arra, hogy baromi jó erőben van a srác, így most az új hajtásokat visszametszettem 2-3 levélre. Olyan kicsi ízközök vannak rajta, hogy ha ezt tartani tudom, akkor tényleg nem fog az ujjam beférni a lombba, olyan sűrű lesz. Nagyon sok helyen a fél centi simán megállja a helyét.

  A levélmetszésről:
  Sokan mondják, hogy a fa legyengül, ne csináljuk, kínzás stb. Én azt vallom, hogy a természetben is pontosan ugyanezt kapja, hiszen, mikor kihajt, jön az őz, vagy bármelyik másik állat, és szépen lerágja a hajtásokat. Aztán újra kihajt, és ismét arra jönnek, és lerágják újra. Tehát folyamatos levélmetszés áll fent, és mégis él. Természetesen, ha le van gyengülve a fa, vagy új szerzemény, akkor én sem csinálom, de ha látom rajta, hogy szétfeszíti az erő a srácot, akkor megteszem. Arról nem is beszélve, hogy ez a példány, pontosan olyan helyről való, ahol hetente egy óriási birkanyáj ment végig kétszer (mikor kihajtották, őket, és mikor hazafelé mentek). Ezt volt szerencsém látni többször a horgászat alkalmával. Természetesen nem mindig mindegyiket rágják vissza, de egy évben tuti, hogy kapott eddig is totális metszét. Arról nem beszélve, hogy az állatok télen még a kérgét, is megeszik, ha nincs más.
  Ő annyira jó erőben van, hogy idén ez a másodszori metszés, és most kapott egy teljes levélmetszést.

  Most nem drótoztam, mert év közben nem szeretek, ugyanis annyira nő, hogy rettenetesen hamar belevág a drót az ágba, így én nem látom értelmét. Persze, lehet hogy még neki esek, és 1 -1,5 hónap múlva le is veszem róla, mert így olyan a fa, mint mikor a nő meztelen van. Sokkal szebb, ha van rajta fehérnemű :)))

  Télen szépen lemartam róla 3 visszavágott csonkot, és most már tökéletesen látszik, hogy próbálja benőni a keletkezett sebet. Hihetelenül regenerálódik. Ha így maradna 3 év múlva sebhely sem lenne, persze a benövés lasulni fog. Készítettem erről is képet.

  A képek: Előtte, utána, és a lemart részek kalluszképződése

  Erről a galagonyáról már írtam, pontosabban a kiszedéséről itt >>
  2014. októberben eljött az idő, hogy a szabadföldből kivegyem, ahol 1 év 3 hónapig pihent. Visszavágtam a törzsből, megmetszettem, és drótozás után megkapta első frizuráját. Már az ágak kiválogatásánál látszott, hogy egy nagyon szép elegáns korona lesz rajta.

  A végeredményben nem csalódtam. Tényleg szép lett, kis pofás. Ha egy kicsit vastagabb törzse lenne, akkor világbajnok fa lehetne :), bár mostanában láttam egy kislevelű hárst aminek kb 7-8cm volt a törzsátmérője, de szélességre a korona volt kb 80cm. Mindenki eldöntheti, hogy neki mi az arányos, nekem nem volt az, tehát ez a fa még arányaiban rendben van.

  Közeli ismerősök, és nem közeliek, is szóvá tették, miért vannak lehúzva ennyire az ágai, mert így fenyős kinézete van. Ezt nagyon egyszerűen tudnám elmagyarázni a saját szavaimmal. A természetben a lombhullató fáknál mindegyiknek egy bizonyos gömb vagy inkább kúpos koronája van. (1. kép)
  Általában az alap ágak ferdén felfelé nőnek, és a mellékágak vízszintesen törnek ki az ágakból. Miért? Mert mindegyik a fény felé törekszik, és hülye lenne felfelé nőni, mikor oldalra (azaz vízszintesen) hamarabb eléri a fényt. ezzel szemben a csúcshoz közeledve az oldalhajtások nem oldalra, hanem felfelé törnek, mert ott hamarabb érik el a fényt. (2. kép)

  Ezzel szemben a lehúzott ágaknál, mindegyik felfelé, illetve oldalra fog törni, amit drótozással szépen vízszintesre, és (vagy) pozícióba állíthatunk. (3. kép)  És végül egy ugyanolyan gömb, vagy kúpos koronát kapunk, mint a természetben, vagy ha eleve gömbkoronát nevelnénk rá. Arról nem beszélve, hogy a lefelé hajló alap ágszerkezet öregséget ad a fának, és nem utolsó sorban nekem így sokkal jobban tetszik egy fiatal fa, mintha gömbkoronát nevelnénk belőle.

  Persze ez is szubjektív dolog, kinek a pap, kinek a papné, de ha megnézitek a 3. képet, akkor látszik, hogy pontosan ugyanazt a célt lehet elérni, más úton. (bocsi a rossz rajzért, de azt hiszem látni a lényeget).

  2015 ben egy levélmetszést kapott, de tavasszal nem drótoztam újra, mert későn vettem le róla a drótot, és nagyon megviselte az ágakat. Végül decemberben egy metszés után újra drótba öltözött, és most így néz ki, ahogy az utolsó képen látszik.

   

  Ez a galagonya 2 éve nevelkedik nálam. Egy olyan területről van, ahol építkezni akartak, így mikor megláttam, hogy valami készülődik, megkérdeztem mi lesz a fák sorsa. Rajta kívül még egy fa jött velem haza.
  Április közepe volt, de mivel nem volt idő várni, ásni kellett :))
  Egy évig a kertben volt, majd tavaly ebbe a lavorba raktam. Több táp, és rendes közegben fejlődött tovább. A 2 év alatt iszonyatos mennyiségű új ágat hozott. Jól érzi magát eddig.
  Sajnos az alap növényről nem találok képet, de ha lesz, akkor majd azt is felteszem.

  Idén kapott egy kis formát. Az alakítást láthatod képekben, és videón, annyi csalással, hogy a bal oldali ágat már tavaly elkezdtem lehúzni függőlegesből, de 1 év nem volt neki elég, így újra lehúztam, még 1 évre, hogy tökéletes legyen. Ezt látni is az első képen, hogy a vízszintes alatt van már az ág baloldalon.
  1 év a vízszintes alattira volt elegendő, de még nem elég. :))

  Jövőre átültetem, idén nem láttam a gyökérzetet. A finom ágak növesztése most kezdődik igazán. Gondoltam felteszek egy aktuális képet is róla, de lemerült a gépem, így az későbbre marad, de iszonyatosan besürűsödött. Nulla ág látható :)
  Idén lesz rajta levélmetszés, mert nagyon jó kondiba van, és akkor lehet ritkítani is, ami nagyon elmászik.

            

  Minden évben júniusban többnapos horgászat veszi kezdetét. Idén sem volt ez másképp, annyi különbséggel, hogy utazás előtt egyeztettem a tópásztorral, és vittem magammal ásót is.

  Mivel felperzselik a domboldalt, gondoltam előtte szétnézek mit lehet onnan megmenteni. Nem kis területről beszélünk, és a bejárása, úgy hogy m,inden fát megnézni, nem kis "feladat", de örömmel csináltam. Találtam is 1-2 ígéretes galagonyát, ami még nem túl nagy, se nem túl kicsi. 4 darab galagonyát tudtam kiásni, 1 darab szilt, és 1 darab kökényt.

  Június lévén, nem volt sok esélyem, hogy megmaradnak -e, így mindent elkövettem, hogy túléljék a kiásást, és szállítást. Igyekeztem nagy gyökérlabdával kiemelni, úgy hogy a földet rajta hagytam. Így sétáltam vissza a horgászhelyre, és beletettem a tóba, hogy szívja meg magát, mert a domboldal, hihetetlenül száraz és agyagos volt. Mielőtt hazaindultunk akkor jött a nehezebb része.
  Be kellett csomagolni úgy, hogy a föld rajta maradjon, és nedves is legyen.

  A gyökereket szépen körbe tekertem neylon csomagoló anyaggal (amivel a raklapos árúkat szokták csomagolni), és ha leesett rólaa föld, akkor visszalapátoltam, és megöntöztem vízzel, majd teljesen bebugyoláltam. Így utaztak 250 km-t. Hazaérve azonnal gödörásás, és elültetés, majd beiszapolás.

  Megsínylették, más nem is volt várható, de bizakodtam, hogy megmaradnak. Van ami már újra hajt, és van ami még pihen. Minden nap kaptak 'ezt-azt", hogy biztosabb legyen a megmaradás. Lávakövet kevertem össze homokkal ez lett a gyökér körül. Eleinte naponta kétszer, háromszor kaptak "inni", és kaptam hihetetlen mennyiségű "vitamint" is.
  Mindegyik a kedvencem, de ami ki is hajtott, talán az áll hozzám a legközelebb.

  Nézzétek meg a képeket, hogy mik érkeztek haza:

  galagonya bonsai növendék galagonya bonsai növendék1 galagonya bonsai növendék2 galagonya bonsai yamadori galagonya bonsai yamadori 2 galagonya bonsai yamadori 3 galagonya bonsai yamadori 4 galagonya bonsai erdő galagonya bonsai yamadori csavarodó törzs galagonya bonsai yamadori csavarodó törzs 2 galagonya bonsai yamadori csavarodó törzs

  Az utolsó képeken a "kedvenc" galagonya látható. Ő meg is maradt már biztos, mert jönnek az új hajtások. Erről is készítettem képeket

  Galagonya kanyargó törzs Galagonya kanyargó törzs 2 Galagonya kanyargó törzs 3 Galagonya kanyargó törzs baloldal Galagonya kanyargó törzs felülről

   

  Van egy nagyon öreg Galagonya fám , amit bonsai-nak nevelek. Idén kicsit megsínylette, a lavórt, amibe raktam, így kérdéses volt, mi lesz vele.
  A története nálam:
  2011 decemberében ástam ki, a sógorommal. Egy erdő szélén tisztogatás volt, és előtte láttam már ezt a fát. Szerszámokat magamhoz vettem, és visszamentünk. Megkérdeztük a bácsit és a nénit, hogy itt volt egy galagonya, és ha úgy is kiadták nekik, hogy tisztítás van, akkor kiásnám magamnak. Kérdezték mire kell, én pedig mondtam, hogy bonsai lesz belőle, és annyira nevetséges volt, hogy csak néztek rám, hogy az meg mi…?
  Megengedték :)