Notice: Undefined index: /home/netisten/public_html/images/magas-galagonya/dscf3935.jpg in /home/netisten/public_html/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro/includes/helper.php on line 202

  Notice: Undefined index: /home/netisten/public_html/images/magas-galagonya/dscf3935.jpg in /home/netisten/public_html/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro/includes/helper.php on line 203

  A júniusi galagonya edényben Kiemelt

  Értékelés:
  (0 szavazat)

  Erről a galagonyáról már írtam, pontosabban a kiszedéséről itt >>
  2014. októberben eljött az idő, hogy a szabadföldből kivegyem, ahol 1 év 3 hónapig pihent. Visszavágtam a törzsből, megmetszettem, és drótozás után megkapta első frizuráját. Már az ágak kiválogatásánál látszott, hogy egy nagyon szép elegáns korona lesz rajta.

  A végeredményben nem csalódtam. Tényleg szép lett, kis pofás. Ha egy kicsit vastagabb törzse lenne, akkor világbajnok fa lehetne :), bár mostanában láttam egy kislevelű hárst aminek kb 7-8cm volt a törzsátmérője, de szélességre a korona volt kb 80cm. Mindenki eldöntheti, hogy neki mi az arányos, nekem nem volt az, tehát ez a fa még arányaiban rendben van.

  Közeli ismerősök, és nem közeliek, is szóvá tették, miért vannak lehúzva ennyire az ágai, mert így fenyős kinézete van. Ezt nagyon egyszerűen tudnám elmagyarázni a saját szavaimmal. A természetben a lombhullató fáknál mindegyiknek egy bizonyos gömb vagy inkább kúpos koronája van. (1. kép)
  Általában az alap ágak ferdén felfelé nőnek, és a mellékágak vízszintesen törnek ki az ágakból. Miért? Mert mindegyik a fény felé törekszik, és hülye lenne felfelé nőni, mikor oldalra (azaz vízszintesen) hamarabb eléri a fényt. ezzel szemben a csúcshoz közeledve az oldalhajtások nem oldalra, hanem felfelé törnek, mert ott hamarabb érik el a fényt. (2. kép)

  Ezzel szemben a lehúzott ágaknál, mindegyik felfelé, illetve oldalra fog törni, amit drótozással szépen vízszintesre, és (vagy) pozícióba állíthatunk. (3. kép)  És végül egy ugyanolyan gömb, vagy kúpos koronát kapunk, mint a természetben, vagy ha eleve gömbkoronát nevelnénk rá. Arról nem beszélve, hogy a lefelé hajló alap ágszerkezet öregséget ad a fának, és nem utolsó sorban nekem így sokkal jobban tetszik egy fiatal fa, mintha gömbkoronát nevelnénk belőle.

  Persze ez is szubjektív dolog, kinek a pap, kinek a papné, de ha megnézitek a 3. képet, akkor látszik, hogy pontosan ugyanazt a célt lehet elérni, más úton. (bocsi a rossz rajzért, de azt hiszem látni a lényeget).

  2015 ben egy levélmetszést kapott, de tavasszal nem drótoztam újra, mert későn vettem le róla a drótot, és nagyon megviselte az ágakat. Végül decemberben egy metszés után újra drótba öltözött, és most így néz ki, ahogy az utolsó képen látszik.

   

  Megjelent: 3157 alkalommal