Varjútövis bonsai - Rhamnus cathartica Kiemelt

  Értékelés:
  (0 szavazat)

  Eljött az idő a munkára a Varjútövissel. Ezt a fát 2015 júliusban kaptam a mestertől, hogy nézzük meg, hogy fejlődik nálam, más környezetben, mint ami nála van. Tartható -e, fejlődik, mi történik vele.

  Az 1 év alatt ezek történtek vele:

  • Imádják a levéltetük. Havonta kell permetezni, mert egyszerűen imádják. Sokkal jobban szeretik, mint a galagonyát, vagy a mezei juhart.
  • Nagyon szereti a vizet. Meleg nap nyári nap a reggeli locsolás után délután 3-kor, a hajtásvégek kezdenek lehajolni. Ahogy vizet kap azonnal helyre áll a rend.
  • Nem nő egy centit sem. Amikor elhoztam semmiféle új hajtás nem indult rajta, ezért noszogatni kellett. 1-1 centit csiptem minden hajtásból, és utána elindult mint a "disznó".
  • Egy év alatt olyan erős ágakat növeszt, hogy a drótozás képtelenség

  Idén már okosabb voltam. 5-6 levél után visszacsíptem áprilisban, majd ismét ugrott egyet, így május végén kapott egy metszést, és egy levélmetszést, és az elhalt részt faragtam meg rajta. Készült róla kép és videó is, amit megosztok veletek. Növekedése hasonlít a Somra. A 3. levélpár után az ízköz megnyúlik, viszont az ágai nem annyira erősek. Drótozásnál nagyon óvatosan kell vele bánni. Nem ritka az 5-6 cm-es ízköz sem, így az első levélpárra vissza kell vágni. Legalábbis én ezt cselekedtem, így elképzelésem szerint pont olyan szép sűrű lombozatot lehet kinevelni, mint a Somnál. Persze így sokkal hosszabb az idő, míg fa lesz belőle, de én rászánom az időt, hogy a kezdetektől sűrű legyen a fa, ne csak a lomb vége sűrűsödjön.
  Viszont, ha ez így megy tovább, akkor 4 metszést kaphat 1 évben. Májusig végéig volt 2 visszametszés. Olyan erőben van a srác, hogy most már majdnem levélben van a komplett fa, és ha tényleg így folytatja, akkor június végén, és augusztus elején is vissza kell csípni. Ez minimum 4 cm növekedés, és 16 ágvégződés a korona szélén. Brutálisan sűrű fa lehet belőle, legalábbis a tervek szerint. 2-3 év és kiderül mi lesz belőle. Természetesen nagyon vigyázok rá, mert a mesteremtől kaptam, és mindenre figyelek, amire csak lehet.

  Mivel ez "közérdekű információ" ezért publikálva lett az im-bonsai.hu oldalon is.

  Képek ás videó:

  Megjelent: 3150 alkalommal