Galagonya bonsai törzs kialakítás - A kezdet - Kiemelt

  Értékelés:
  (0 szavazat)

  Van egy nagyon öreg Galagonya fám , amit bonsai-nak nevelek. Idén kicsit megsínylette, a lavórt, amibe raktam, így kérdéses volt, mi lesz vele.
  A története nálam:
  2011 decemberében ástam ki, a sógorommal. Egy erdő szélén tisztogatás volt, és előtte láttam már ezt a fát. Szerszámokat magamhoz vettem, és visszamentünk. Megkérdeztük a bácsit és a nénit, hogy itt volt egy galagonya, és ha úgy is kiadták nekik, hogy tisztítás van, akkor kiásnám magamnak. Kérdezték mire kell, én pedig mondtam, hogy bonsai lesz belőle, és annyira nevetséges volt, hogy csak néztek rám, hogy az meg mi…?
  Megengedték :)

  Majd kerestem, de nem találtam, mire a néni segített, hogy itt volt egy nagyobb fa, amit ők már kivágtak. És megmutatta, merre találom pontosan. Valóban, csak a törzs legalja marad, de nem szomorkodtam, mert nem volt vastag törzse felfelé, így bíztam benne, hogy a tisztogatások alkalmával mindig ez történt vele, és elkezdtem a csonkról leszedni az évek alatt rárakódott leveleket, és a földet.
  Mikor nagyjából látható volt, akkor csodálkoztam igazán el. kb. 25cm-es össze-vissza korhadt, vágott törzs volt előttem. Nekiálltunk, és kiástuk. Nem volt egyszerű, de egyszerűen gyönyörűség volt ami kijött.

  Néhány kép a kiásás után:

  galagonya yamadori galagonya yamadori 2 Crataegus monogyna yamadori Crataegus yamadori

  Itthon normális (hatalmas) cserépbe raktam, megmetszettem a maradék ágakat, és vártam a tavaszt mi fog történni. Szépen kihajtott, hozta az új hajtásokat, és szépen fejlődött. Hogy láttam, melyik része él, így derekasan megritkítottam, és visszavágtam az ágakat.
  2013 tavaszán át akartam ültetni, mert olyan hatalmas (vastag, és hosszú) volt (lefelé) a gyökere, hogy azt mindenképp csökkenteni kellett. Kicsit elkéstem az átültetéssel, mert a levelek éppen kibújtak, amikor  csináltam. Kivettem a hatalmas cserépből, és levágtam a vastag gyökereket. A vastagságuk kb.: 8-9 cm volt. A hossza, kb. 10-15 cm. A levágott gyökérből alig volt normális hajszálgyökér, így nem gondoltam, hogy bármi történhet a művelet után.

  Megkapta az igazán "királynak" szánt ültető közeget, és vártam, hogy idén is szépen fejlődjön. Szépen el is kezdte, majd mikor szinte az összes levél kibújt, elkezdtek visszaszáradni. Ezen a ponton kicsit megijedtem, hogy valamit elrontottam, és vártam türelmesen. Május végén jött a következő hullám :)
  Megjelentek az új hajtások, és megindult a fejlődés útján.
  A mai nap, gondoltam megnézem, mit lehet belőle kihozni, hogy faragjam a törzsét, mert elképzelés az van :) Nekiálltam, és kb. 20-25 perc alatt, az első halott ágat megfaragtam. A képeken látszik mit csináltam. Még nyers, és még finomítani kell, de lett benne egy odú, és az oldalán egy lyuk is. Mindez szabálytalan formában, mintha valóban a természet alakította volna ki.

  Így néz ki az első símitások után:

  galagonya 2013 június Crataegus bonsai 2013-06 Crataegus monogyna bonsai

  deadwood kialakítás galagonya deadwood Galagonya bonsai deadwood Crataegus monogyna deadwood

  Most azon gondolkodom, mivel kenjem le, ha kész lesz. A mészkénlé kifehéríti, és a természetben nem igen látok olyat, hogy egy lombhullatónak fehér a törzse, vagy odúja. Ha kész leszek, veszek valami sötétbarna, barna, fekete festéket, és azt belekeverem a mészkénlébe, és azzal fogom lekenni. Illetve, az odú alján, ahol nem tud kifolyni a víz, oda valami záró réteget kéne kenni, pl. enyvet, vagy lakkot, hogy ha beleesik az eső, akkor ne rohadjon, vagy ne korhadjon tovább. Ha esetleg van valakinek használható ötlete, hogy mit használjak, szívesen veszem.

  Megjelent: 3294 alkalommal
  Tovább a kategóriában: Galagonya yamadori júniusban »